Danske: Näin raha puhuttaa suomalaisissa kodeissa

Suomalaiset pariskunnat puhuvat rahasta aktiivisesti. Puheenaiheet ovat Danske Bankin tuoreen Raha & rakkaus -kyselytutkimuksen mukaan arkisia.

Vastaajien säännöllisin rahaan liittyvä puheenaihe on päivittäiset hankinnat (66 %), toiseksi yleisin on suuret hankinnat ja kolmanneksi yleisin on menojen vähentäminen (48 %). Säästämis- ja sijoitusratkaisuista keskustelee säännöllisesti kolmasosa vastaajista (33 %).

Pienituloisimmissa talouksissa keskustellaan useimmista rahaan liittyvistä aiheista puolison kanssa harvemmin kuin isompituloisissa talouksissa.

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto iloitsee, että keskustelu rahasta herättää suomalaisissa enemmän positiivisia kuin negatiivisia tunteita. Tutkimuksen mukaan yleisimmät tunteet olivat tyytyväisyys, rauha ja mielenkiinto.

“Yhteisen talouden suunnittelu on yhteisen elämän suunnittelua. Etenkin yhteisistä unelmista puhuminen ja niitä varten säästäminen on mukavaa rahapuhetta. Joskus elämäntilanne voi vaatia kulutuksen leikkaamista. Siitäkin on helpompi keskustella, kun rahasta on puhuttu läpi suhteen erilaisissa elämäntilanteissa. Avoin rahapuhe on avain taloudelliseen mielenrauhaan.”

Pariskunnat voivat suunnitella yhteistä talouttaan suhteen alkuvaiheesta lähtien, uskoo Danske Bankin säästämisestä ja sijoittamisesta vastaava johtaja Ville Orava. Suunnitelmallisuus luo taloudellista mielenrauhaa. Eri elämänvaiheet vaativat eri keskustelunaiheet.

“Ensitreffeillä keskittyisin johonkin aivan muuhun, mutta kyllä talousasioista kannattaa puhua jo alkumetreillä. Yksi iso kysymys on, mikä toiselle on elämässä tärkeää – kuinka paljon rahaa haluaa käyttää esimerkiksi matkailuun tai sisustamiseen? Kun elämäntilanne ja tulot muuttuvat, kannattaa myös taloudellista suunnitelmaa päivittää. Ehkäpä yhdessä säästämällä voisikin myöhemmin toteuttaa sen pidemmän matkan tai säästää isompaan kotiin.”

Danske Bankin Raha & rakkaus -kyselyn teki YouGov. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 17.7. – 24.7.2023 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksessa on pyritty löytämään syitä muun muassa siihen, miten hyvin puolisot tuntevat toistensa taloudellisen tilanteen, miten pariskunnat säästävät ja sijoittavat yhdessä ja mitä yhteisestä varallisuudesta on sovittu mahdollisen eron koittaessa. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluivat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset, jotka elävät parisuhteessa. Kokonaistuloksissa (N=1008 parisuhteessa elävää) keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 3 prosenttiyksikköä.

Tiedote/Lähde: Danske Bank


Muuta mielenkiintoista luettavaa:

Suomen Presidentinvaalit 2024

Suomen presidentinvaalit 2024 ovat vaalit, joissa valitaan maan valtionpäämies. Vaalit järjestetään joka kuudes vuosi, ja niihin osallistuvat ehdokkaat keräävät kannatusta äänestäjiltä. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, nimittää hallituksen, ja hänen roolinsa on enimmäkseen edustuksellinen. Vaalit käydään suoralla kansanäänestyksellä, ja voittaja tarvitsee yli puolet äänistä tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kaksi suosituinta ehdokasta kilpailevat keskenään. Tutustu Suomen presidenttivaalit 2024 aiheeseen.

Apple iPhone 15: Tulevaisuuden Älypuhelin uusilla innovoinneilla

Apple iPhone 15 on huippuluokan älypuhelin, joka tarjoaa tehokkaan A16 Bionic -sirun, entistä kehittyneemmän kamerajärjestelmän ja 5G-yhteyden. Laite sisältää OLED Pro -näytön korkealla päivitysnopeudella ja parannetun akunkeston. Uusi MagSafe 2.0 mahdollistaa nopeamman langattoman latauksen ja liitettävyyden lisävarusteisiin. Tyylikkäässä muotoilussa on kestävät materiaalit ja entistä ohuempi rakenne. Apple iPhone 15 tarjoaa tulevaisuuden teknologian nykypäivän käyttäjille.

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!

Mikä on digitaalinen euro?

Digitaalinen euro on Euroopan keskuspankin kehittämä sähköinen valuutta, joka toimii digitaalisessa muodossa. Se tarjoaa turvallisen ja nopean maksutavan, vähentäen käteisen käyttöä. Digitaalinen euro täydentää perinteisiä rahansiirtoja ja voi lisätä euroalueen taloudellista tehokkuutta ja vakautta.

PC-pelit: Viihdettä ja haastetta

PC pelit tarjoavat laajan valikoiman viihdettä ja haastetta pelaajille ympäri maailman. Ne kattavat monipuolisia genrejä, kuten toimintaa, seikkailua, strategiaa ja roolipelejä. PC- pelaaminen mahdollistaa myös moninpelikokemukset ystävien kanssa verkossa. Pelit tarjoavat paitsi hienoja tarinoita ja grafiikkaa myös mahdollisuuden kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä. Ne ovatkin vakiintunut osa nykyaikaista viihdemaailmaa ja tarjoavat loputtomasti elämyksiä pelaajille.

Digitaalinen markkinointi: Mitä se todella on?

Digitaalinen markkinointi on nykyaikaisen liiketoiminnan ytimessä. Se on strateginen lähestymistapa, joka hyödyntää digitaalisia kanavia ja välineitä yrityksen näkyvyyden ja brändin rakentamisen parantamiseen. Tässä artikkelissa pureudumme syvemmälle digitaalisen markkinoinnin maailmaan ja sen merkitykseen liiketoiminnan menestykselle.

Leave a Reply