Kasvutuottotilit: Joustava ja tuottava tapa säästää

Kasvutuottotili on pankkien tarjoama säästötili, joka yhdistää säästötilin joustavuuden talletustilin korkoon. Se sopii erinomaisesti pitkäjänteiseen säästämiseen, sillä tilille voi tehdä sekä kertatalletuksia että säännöllisiä siirtoja. Kasvutuottotilillä säästäminen on helppoa ja aloittaa voi jopa pienellä summalla.

Miten kasvutuottotili toimii?

Kasvutuottotilillä on tyypillisesti kolme korkoporrasta, joiden mukaan tilille kertyneelle talletukselle maksetaan korkoa. Korko määräytyy tilin saldon mukaan, ja korkoportaat voivat vaihdella pankkien välillä. Korkeamman korkoportaan saavuttamiseksi tilin saldoa on tyypillisesti kasvatettava tiettyyn rajaan asti.

Esimerkki:

Pankki X:n kasvutuottotilillä on seuraavat korkoportailut:

 • Korkoportaa 1: Saldon ollessa alle 10 000 €, korko on 0,10 % vuodessa.
 • Korkoportaa 2: Saldon ollessa 10 000 € – 50 000 €, korko on 0,25 % vuodessa.
 • Korkoportaa 3: Saldon ollessa yli 50 000 €, korko on 0,50 % vuodessa.

Jos tilille tallettaa 15 000 €, tilille maksetaan korkoa korkoportaan 2 mukaisesti eli 0,25 % vuodessa.

Huomioi: Korkoportaat ja korot voivat vaihdella pankkien ja ajan välillä. Tarkista ajantasaiset tiedot pankin verkkosivuilta.

Kasvutuottotilin hyödyt

Kasvutuottotilillä säästämisessä on useita hyötyjä:

 • Joustavuus: Voit tehdä tilille sekä kertatalletuksia että säännöllisiä siirtoja. Voit myös nostaa rahaa tililtä milloin tahansa ilman lisäkuluja.
 • Tuotto: Tilille maksetaan korkoa, joka kasvattaa säästöjäsi ajan myötä.
 • Turvallisuus: Pankkien talletukset ovat vakuutettu pankkitalletussuojan piirissä.
 • Helppous: Kasvutuottotilin avaaminen ja käyttö on helppoa. Voit tehdä sen pankin konttorissa tai verkkopankissa.

Kasvutuottotilin vertailu muihin säästövaihtoehtoihin

Kasvutuottotiliä voi vertailla muihin säästövaihtoehtoihin, kuten talletuskorkotileihin ja rahastoihin.

Talletuskorkotileillä on tyypillisesti korkeampi korko kuin kasvutuottotileillä, mutta ne eivät ole yhtä joustavia. Talletuskorkotilien korko on usein sidottu tiettyyn aikaväliin, jonka aikana rahaa ei voi nostaa tililtä ilman korkomenetyksiä.

Rahastot voivat tarjota korkeamman tuoton kuin kasvutuottotilit, mutta ne ovat myös riskialttiimpia. Rahastojen arvo voi vaihdella, ja sijoitettu pääoma voi jopa menetyä.

Kenelle kasvutuottotili sopii?

Kasvutuottotili sopii erinomaisesti pitkäjänteiseen säästämiseen. Se on hyvä vaihtoehto, jos haluat säästää rahaa tulevaa varten, esimerkiksi eläkkeelle tai lomaa varten. Kasvutuottotili sopii myös hätävararahaston kerryttämiseen.

Kasvutuottotilin avaaminen

Kasvutuottotilin avaaminen on helppoa. Voit tehdä sen pankin konttorissa tai verkkopankissa. Tarvitset mukaan henkilötodistuksen ja pankkikortin.

Verkkopankissa tilin avaaminen onnistuu yleensä seuraavasti:

 1. Kirjaudu verkkopankkiin.
 2. Valitse “Säästäminen” -osio.
 3. Valitse “Kasvutuottotili”.
 4. Täytä tilin avauslomake.
 5. Lähetä lomake.

Kasvutuottotiliä koskevat harkinnan aiheet

Vaikka kasvutuottotili onkin houkutteleva vaihtoehto säästämiseen, on muutamia seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen tilin avaamista:

 • Korkotaso: Kasvutuottotilien korot ovat yleensä matalampia kuin esimerkiksi määräaikaisti talletuksilla. Jos tavoitteenasi on saada mahdollisimman korkea tuotto säästöillesi, voi olla järkevää vertailla myös muita vaihtoehtoja.
 • Inflaatio: Inflaatio tarkoittaa rahan arvon laskua ajan myötä. Kasvutuottotilin korko ei välttämättä kata inflaatiota, mikä tarkoittaa, että säästöjesi ostovoima voi ajan myötä pienentyä.
 • Verotus: Kasvutuottotililtä saadut korot verotetaan osingonsaajan verokannan mukaisesti.
 • Sijoitushorisontti: Sijoitushorisontti tarkoittaa sitä aikaa, jonka kuluessa tarvitset rahasi. Jos tarvitset rahaa lyhyellä aikavälillä, kasvutuottotili ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä rahojen nostaminen voi vaikuttaa korkotuotoihin.

Kasvutuottotilin hyödyntäminen tehokkaasti

On olemassa useita tapoja hyödyntää kasvutuottotilia tehokkaasti:

 • Säännölliset siirrot: Aseta itsellesi tavoite säästösummalle ja automatisoi kuukausittaiset siirrot palkkatilitäsi kasvutuottotilille. Säännöllinen säästäminen on helppo tapa kasvattaa säästöjä ajan myötä.
 • Kertyneet korot: Valitse pankki, joka lisää kertyneet korot takaisin tilille. Tämä korkoa korolle -efekti kasvattaa säästöjäsi nopeammin.
 • Käytä säästötavoitteita: Aseta selkeät tavoitteet säästöillesi. Tämä auttaa pysymään motivoituneena säästämisessä ja välttämään rahojen nostamista turhaan.
 • Yhdistä muihin säästöihin: Kasvutuottotiliä voi hyödyntää yhtenä säästöjen osana. Voit esimerkiksi käyttää määräaikaisti talletuksia lyhyen aikavälin säästöihin ja kasvutuottotilia pitkäjänteiseen säästämiseen.

Lue myös: Temu (diginyt.fi)

Kasvutuottotilin vaihtoehdot

Jos et ole varma, onko kasvutuottotili sinulle paras vaihtoehto, kannattaa harkita myös muita säästövaihtoehtoja:

 • Määräaikaistalletus: Määräaikaistalletuksella saat yleensä korkeamman koron kuin kasvutuottotilillä, mutta et voi nostaa rahoja tililtä ennen määräajan päättymistä ilman korkomenetyksiä.
 • Rahastot: Rahastot voivat tarjota korkeamman tuoton kuin kasvutuottotilit, mutta ne ovat myös riskialttiimpia. Rahastosijoittamisessa on olemassa pääoman menetyksen riski.
 • Yhdistelmärahastot: Yhdistelmärahastot sijoittavat varoja sekä osakkeisiin että korkopapereihin. Tämä voi tarjota tasapainoisemman tuoton ja pienentää riskiä verrattuna puhtaisiin osakerahastoihin.
 • Vertaislainat: Vertaislainapalveluissa lainaat rahaa suoraan muille ihmisille tai yrityksille. Voit saada korkeampaa tuottoa kuin kasvutuottotilillä, mutta siihen liittyy myös korkeampi riski.

Kasvutuottotilin tulevaisuus

Säästö korkojen ollessa alhaisia on vaikea ennustaa kasvutuottotilien tulevaisuutta. Pankkien kilpailu asiakkaista voi kuitenkin johtaa siihen, että kasvutuottotilien korkotarjoukset muuttuvat tulevaisuudessa. On myös mahdollista, että pankit kehittävät uusia säästötuotteita, jotka tarjoavat vaihtoehtoja perinteisille kasvutuottotileille.

Leave a Reply