Klarna satsaa läpinäkyvään maksamiseen – nuorilla puutteita taloustaidoissa

Kansainvälinen maksupalveluiden ja verkkoshoppailun markkinajohtaja Klarna uudisti palveluitaan merkittävästi viime syksynä mm. kaksinkertaistamalla ilmaisen laskun maksuajan, poistamalla kaikki aloitus- ja käsittelykulut, lisäämällä ilmaisia muistutuksia sekä lopettamalla joustavan luoton tarjoamisen. Jo kolmessa kuukaudessa muutokset toivat yli 6,3 miljoonan euron säästöt Klarnan asiakkaille Suomessa. Kevään aikana Klarna on tutkinut nuorten suhtautumista henkilökohtaista taloutta ja säästämistä kohtaan. Seuraavat toimenpiteet läpinäkyvän verkkomaksamisen edistämiseksi on suunnattu nuorille. 

Klarna on julkaissut tänään Nuoret ja oma talous – 18–25-vuotiaiden asenteet ja käyttäytyminen Pohjoismaissa – tutkimuksen yhden Ruotsin Nuorisobarometrin kanssa. Samalla yhtiö julkaisee seuraavat toimenpiteet nuorten kestävämmän verkko-ostamisen edistämiseksi kaikkialla Pohjoismaissa. 

Lisätäkseen nuorten kuluttajien ymmärrystä maksutavoista ja -ehdoista ja mahdollistaakseen järkevät ostopäätökset, Klarna lisää palveluunsa 18-25-vuotiaille nuorille suunnatun opetusvideon, joka käy läpi luotolla maksamisen perusteet. Ohjevideo esitetään jokaiselle 18-25-vuotiaalle asiakkaalle Klarna sovelluksessa tai sähköpostitse, kun he maksavat luotollisella maksutavalla, kuten erämaksulla, ensimmäisen kerran. 

Taustalla on lisääntynyt huoli nuorten velkaantumisesta Pohjoismaissa. Hiljattain on uutisoitu nuorten velkaantumisesta, joka on esimerkiksi Takuusäätiön mukaan kääntynyt pandemia-aikana kasvuun, ja velkatilastoissa näkyvät niin opintolainat, kuin kulutusluotot ja osamaksut. 

Klarnalla nuorten muistutusmaksut ja perintätapaukset laskussa

Klarnan oma data osoittaa, että 18-25-vuotiaat asiakkaat maksavat laskunsa ajallaan entistä paremmin. Muistutusmaksuja saavien Klarna-laskujen osuus on laskenut Suomessa 13,7 prosentista vuoden 2019 viimeisellä kvartaalilla 6,5 prosenttiin vuoden 2021 viimeisellä kvartaalilla ja nuoret saavat myös vähemmän muistutusmaksuja kuin muut ikäryhmät. Myös perintään menevien Klarna-laskujen osuus on laskenut 2,4 prosentista (Q4 2019) 1,0 prosenttiin (Q4 2021). Muutosta selittää osin Klarnan syyskuussa 2021 tekemät palvelu-uudistukset. Lisäksi Klarna kiristi 18-25-vuotiaiden luottoarvioinnin kriteerejä vuonna 2021.

“Vaikka suurin osa nuorista hoitaa maksunsa ja raha-asiansa esimerkillisesti, on selvää, että moni nuori ei täysin ymmärrä heille tarjottuja maksu- ja luottoehtoja. Läpinäkyvyys on asia, jossa alan toimijoilla on selkeästi petrattavaa ja jonka eteen Klarna on tehnyt isoja investointeja. Viime syksynä poistimme palvelustamme kaikki aloitus- ja käsittelykulut, lisäsimme muistutuksia eräpäivästä ja ilmaista maksuaikaa, sekä asetimme kiinteän päättymispäivän kaikille luotoille. Tavoitteenamme on vähentää entisestään jo laskussa olevien muistutusmaksujen ja perintätapausten osuutta”, Klarna Suomen maajohtaja Jacob Segercrantz kertoo.

Uusi tutkimus: joka viides kertoo, ettei ole saanut talousopetusta koulussa – tietoa etsitään ensisijaisesti Googlesta

Klarnan ja Ruotsin Nuorisobarometrin tekemässä laajassa kyselytutkimuksessa pureuduttiin nuorten pohjoismaalaisten rahankäyttötapoihin, sekä asenteisiin henkilökohtaista taloutta kohtaan.  Kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 2688 pohjoismaalaista 18-25-vuotiasta nuorta tammi-helmikuussa 2022. 

Suomalaisnuoret ovat selkeästi muita pohjoismaalaisia kiinnostuneempia henkilökohtaisesta taloudestaan – kun muissa maissa noin kolmasosa nuorista (Tanskassa 28 %, Norjassa 34 % ja Ruotsissa 29 %) kertoo olevansa hyvin kiinnostuneita omasta taloudestaan, suomalaisnuorista näin kertoo liki kaksi kolmasosaa nuorista (64 %).

Suomalaisten kiinnostusta selittänee osittain se, että vain neljäsosa (26 %) suomalaisnuorista on tyytyväisiä koulun talousopetukseen ja joka viides (20 %) sanoo, ettei koskaan saanut talousopetusta koulussa. 44 prosenttia suomalaisnuorista sanoo omaavansa hyvin vähän tai ei lainkaan tietoa siitä, miten osamaksun todellinen hinta lasketaan ja 42 prosenttia ei tiedä, mitä velalle tapahtuu, kun se siirtyy perintään. Tietoa raha-asioista ja säästämisestä haetaan ensisijaisesti Googlesta (45 %) tai pankkien omista palveluista (45 %), sekä perheeltä (41 %). 

“Pankkien ja muiden maksupalveluntarjoajien on puhuttava tavalla, joka puhuttelee nuoria. Esimerkiksi Klarna voi olla monelle nuorelle ensimmäinen kosketus luottoon tai osamaksuun ja on meidän kaikkien etu, että se kokemus on positiivinen. Siksi on tärkeää, että emme viesti esimerkiksi vain laskulla maksamisen hyödyistä – eli että voit varmistaa tuotteen olevan toivotunlainen ennen maksua – vaan korostamme myös esimerkiksi omassa budjetissa pysymistä”, Segercrantz summaa.

Tutustu tutkimukseen: Nuoret ja oma talous – 18-25-vuotiaiden asenteet ja käyttäytyminen Pohjoismaissa

Linkki Wikipink-sivustolle, jossa avaamme omia lukujamme ja toimintatapojamme – miten Klarna tienaa rahaa, ketkä ostavat Suomessa Klarnalla, kuinka suuri osa laskuista menee perintään, ja niin edelleen – sillä haluamme viedä pankki- ja luottoalaa läpinäkyvämpään suuntaan.

Klarnasta
Vuodesta 2005 lähtien Klarna on pyrkinyt uudistamaan vähittäispankkialan. Meillä on 147 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja välitämme päivittäin kaksi miljoonaa maksutapahtumaa. Vastaamme asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin auttamalla heitä säästämään aikaa ja rahaa sekä hallitsemaan kassavirtoja ja tekemään perusteltuja päätöksiä. Yli 400 000 globaalia partneria, kuten H&M, Saks, Sephora, Macys, IKEA, Expedia Group ja Nike, on ottanut käyttöön Klarnan innovatiivisen teknologian tarjotakseen saumattoman shoppailukokemuksen niin verkkokaupassa kuin fyysisessä myymälässä. Yli 5000 ihmistä työllistävä Klarna on aktiivinen 45 markkinalla, ja 45,6 miljardin dollarin valuaatiollaan yksi arvokkaimmista yksityisistä fintech-yrityksistä maailmassa. Lue lisää: klarna.com.


Muuta luettavaa muualta:

Elämä siirtyy kokoajan kohti digitaalisuutta

Oletko miettinyt hankkivasi lapsellesi pelitietokonetta, älypuhelinta tai vaikka älykelloa? Esimerkiksi älykello nuorelle voisi olla hyvä tapa seurata hänen sykettä päivän mittaan. Monissa älykelloissa on kattava valikoima eri ominaisuuksia, joita löytyy eri mallien kalloista. Monilla älykelloilla voi seurata unenlaatua sekä nukuttua aikaa.

Elämä on jatkuvaa opiskelua

Oletko miettinyt, mitä lähihistoriassamme oikeastaan on tapahtunut? Esimerkiksi Suomen sotahistoria tuon toisen maailman sodan aikoihin? Historian opiskelu tuo myös ajatuksia esimerkiksi oman talouden hoitoon ja hallintaan, sekä siihen minne ne omat rahat laittaisi, kuten kenties osakkeisiin vai peräti bitcoineihin tai muihin kryptovaluuttoihin. Elämän mittaiseen oppimiseen liittyvät myös riskit ja niiden ottaminen, kenties sinunkin kannattaa jossain vaiheessa tehdä omalle taloudellesi riskitesti, tai ainakin käydä tutussa paikallisessa pankissa tekemässä sellainen, ei siitä haittaakaan olisi.

Oletko miettinyt, että voimme opetella asioita myös suoratoisto kanavien ohjelmien kautta? Sisustaminen, ruoanlaitto, säästäminen ja sijoittaminen ovat heti sellaisia ajatuksia, joita voi opetella tai ainakin saada ideoita suoratoiston kautta.

1 thought on “Klarna satsaa läpinäkyvään maksamiseen – nuorilla puutteita taloustaidoissa”

Leave a Reply