Korot, korkomarkkinat ja korkoa korolle

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoituksen tai lainan korkotuotot alkavat kerryttää itselleen korkotuottoja, jotka taas alkavat kerryttää uusia korkotuottoja. Tämä tarkoittaa sitä, että korkoa korolle -ilmiöllä on kasvava vaikutus sijoituksen tai lainan tuottoon ajan myötä.

Esimerkiksi, jos sijoitetaan 1000 euroa vuodeksi 5 % korolla, saa korkotuottoa 50 euroa. Jos jätetään korkotuotot sijoitukseen ja seuraavana vuonna sijoitetaan yhteensä 1050 euroa uudelleen vuodeksi 5 % korolla, saa korkotuottoa jo 52,50 euroa. Tämä ilmiö jatkuu, kunnes korkotuottojen vaikutus kasvaa merkittäväksi.

Korkoa korolle -ilmiö on erittäin tärkeä sijoituksissa, sillä se tarkoittaa, että sijoituksen tuotto kasvaa nopeammin ajan myötä, kunhan sijoitus pysyy kasvussa ja tuottaa korkotuottoja. Tämä ilmiö voidaan kuitenkin kääntää myös negatiiviseksi, jos sijoitus tuottaa negatiivisia tuottoja. Tällöin myös sijoitukseen käytetty pääoma vähenee korkoa korolle -ilmiön vaikutuksesta.

Lainamarkkinat ja korot

Lainojen korot ovat korkoprosentteja, jotka määräytyvät lainasopimuksessa sovitun lainasumman ja laina-ajan perusteella. Lainan koron lisäksi lainaehdoissa voidaan määritellä myös muita kuluja, kuten avausmaksuja, tilinhoitomaksuja tai nostokuluja.

Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva. Kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan, kun taas vaihtuva korko voi muuttua markkinoiden ja talouden tilanteen mukaan.

Korot voivat vaikuttaa merkittävästi lainan kokonaiskustannuksiin, sillä koron lisäksi lainasumman päälle tulevat vielä muut kulut. On tärkeää vertailla eri lainojen korkoja ja ehtoja ennen lainan hakemista, jotta löytää itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Sijoittamisessa korot liittyvät usein esimerkiksi sijoitustuotteen tuottoon tai korkotuotteiden sijoittamiseen. Korkosijoituksissa sijoittaja lainaa rahaa esimerkiksi valtiolle tai yritykselle, joka maksaa koron sijoitetulle pääomalle. Korkosijoitusten tuottoa arvioidaan yleensä kiinteällä korkoprosentilla, joka voi olla myös vaihtuva markkinoiden mukaan.

Hyvä korko vs huono korko

Hyvä korko on sellainen, joka on korkeampi kuin inflaatio eli se mahdollistaa sijoituksen reaalituoton kasvun ajan myötä. Hyvä korko tarjoaa myös sopivan riski-tuotto -suhteen sijoitukselle. Hyvän koron sijoitus voi olla esimerkiksi joukkolaina, kiinteistörahasto tai osakesijoitus, joka tuottaa keskimäärin yli markkinatuoton.

Huono korko taas on sellainen, joka on alhaisempi kuin inflaatio, mikä tarkoittaa, että sijoitus menettää todellisen arvonsa ajan myötä. Huono korko voi johtua esimerkiksi matalasta korkotasosta yleisesti, sijoituksen heikosta riski-tuotto-suhteesta tai muista markkinaolosuhteista. Huonon koron sijoitus voi olla esimerkiksi talletuspankkitili, jonka korko on alle inflaation tason.

On tärkeää muistaa, että hyvä tai huono korko riippuu aina sijoittajan tavoitteista, riskinsietokyvystä ja sijoitusstrategiasta. Mitä suurempi riski, sitä korkeampi tuotto voi olla, mutta samalla myös tappioriski kasvaa. Sijoittajan tulee arvioida tarkkaan oma tilanne ja valita sijoitus, joka sopii hänen tavoitteisiinsa ja riskinsietokykyynsä.


Muuta luettavaa muualta

Monipuolinen Helsinki – Paljon tekemista ja nähtävää

Helsingin nähtävyydet ovat kuuluisia ympäri maailmaa ja niiden joukossa on monia upeita kohteita. Tässä esittelemme muutamia kiinnostavia nähtävyyksiä Helsingissä, joita kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Haluatko sijoittaa asuntoon – Tutustu sijoitusasuntolainaan

Hyvin ja tarkasti valittu sijoitusasunto on järkevä ja pitkäaikainen sijoituskohde. Parhaassa tapauksessa asunnon vuokratulot riittävät kattamaan lainanlyhennykset kokonaan ja asunnon arvonnoususta on mahdollista saada merkittävää lisätuottoa. Lisäksi sijoitusasunnon korkokulut ovat verovähennyskelpoisia. Tutustu sijoitusasuntolaina aiheeseen tarkemmin.

Uudistettu Espoon eläinsairaala palvelee 24h

Lemmikeillä on nyt mahdollisuus ympärivuorokautiseen sairaalahoitoon myös Espoossa. Uudistunut Espoon Eläinsairaala on tänään aloittanut päivystystoiminnan Suomenojalla, osoitteessa Kurjenkellontie 14. Uudistuneen eläinsairaalan yhteydessä toimii myös Euroopan ensimmäinen urheilukoirien hoitoon erikoistunut klinikka.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

6 thoughts on “Korot, korkomarkkinat ja korkoa korolle”

Leave a Reply