Mökkilainojen hakemusmäärät yhä korkealla

Mökkeilyn suosion odotetaan jatkuvan vahvana tänäkin vuonna, vaikka OP:n tilastojen mukaan mökkibuumin kiivain vaihe on jo taittumassa. Mökeillä tapahtuneet vahingot kasvoivat viime vuonna hieman verrattuna edellisvuoteen. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan mökkeilijän on syytä varautua myrskyihin entistä tarkemmin.

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella.

– Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli ennätyksellisellä tasolla, joten siihen nähden mökkibuumi osoittaa jo hieman hiipumisen merkkejä. Kesän osalta odotamme mökkilainojen kysynnän kuitenkin yltävän viime vuoden tasolle ja kiinnostuksen mökkien rakentamiseen säilyvän yhä vahvana, sanoo OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vapaa-ajan asuntoihin haetut lainasummat ovat olleet kasvusuunnassa. Lainaa haetaan nyt keskimäärin 105 000 euroa, kun edellisvuonna vastaavaan aikaan keskimääräinen lainasumma oli 98 000 euroa. Koronapandemian vuoksi lisääntyneen etätyön myötä loma-asunnot ovat nyt usein hyvin varusteltuja kakkoskoteja, mikä näkyy lainojen keskikoon kasvuna.

Mökit kiinnostivat alkuvuodesta viime vuoden tapaan eniten 34–54-vuotiaita, joita oli yli 60 prosenttia hakijoista. Vain 5 prosenttia hakijoista oli yli 65-vuotiaita ja 2 prosenttia 18–24-vuotiaita.

– Mökkimarkkinan kysyntä on edelleen erittäin korkealla tasolla, mutta tarjonta ei ole pysynyt samassa tahdissa. Tämän seurauksena ostajat käyvät houkuttelevimmista kohteista kovaa kisaa, ja myyntiajat saattavat etenkin kesäkuukausina jäädä huomattavan lyhyiksi, Christie kertoo.

Mökkejä vakuutetaan yhä innokkaasti – myrskyt aiheuttavat paljon vahinkoja

Pohjola Vakuutuksen tilastoissa ei sen sijaan näy vielä mökkibuumin hiipumisesta merkkejä.

– Mökkivakuutuksia otettiin 17 prosenttia enemmän alkuvuonna verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, kertoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen.

Vapaa-ajan vakuutuksissa näkyy ikäluokkien osalta sama ilmiö kuin lainoissa. Eniten vakuutuksia ovat ottaneet alle 50–vuotiaat. Vuonna 2021 kutenkin myös vanhemmissa ikäluokissa näkyy lisääntynyttä intoa mökkeilyyn verrattuna vuoteen 2020.

Mökeillä tapahtuneet vahingot kasvoivat viime vuonna hieman verrattuna edellisvuoteen, ja varsinkin kesäkuun myrsky aiheutti rajun piikin vahingoissa. Vuoden 2020 myrskyt aiheuttivat paljon vahinkoja mökeille, jopa 36 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

– Myrskyt ja niiden aiheuttamat vahingot ovat kasvaneet viime vuosina. Joka vuodelle ei osu yhtä kovia myrskyjä, mutta niihin kannattaa ehdottomasti varautua, Uimonen sanoo.

Myrskyihin voi varautua siirtämällä suojaan kaikki irtain, joka voi lentää kovien tuulien mukana. Kannattaa tarkistaa vähintään kerran vuodessa ja aina isompien myrskyjen jälkeen, että rakennusten kattopellit ovat kunnolla kiinni. On myös tärkeää huolehtia, ettei pihassa ole lahonneita puita.

Lähde: OP

Leave a Reply