Pikavippien historia Suomessa

Pikavippi on lyhytaikainen laina, joka myönnetään yleensä alle 1000 euron summissa ja takaisinmaksuaika on lyhyt, usein alle 30 päivää. Pikavippien historia Suomessa alkoi 2000-luvun alkupuolella, kun ensimmäiset pikavippiyritykset aloittivat toimintansa. Ensimmäiset yritykset olivat pieniä ja toiminta oli vähäistä, mutta pian pikavippien suosio alkoi kasvaa nopeasti.

Kaikki muuttui 2000-luvun alussa

Pikavippien suosio Suomessa kasvoi nopeasti sen jälkeen kun lainsäädäntöä muutettiin vuonna 2005, jolloin pikavippiyritykset alkoivat toimia yhä enemmän ja yhä useampi suomalainen alkoi käyttää pikavippejä. Suomessa oli vuonna 2010 noin 20 pikavippiyritystä, jotka tarjosivat pikavippejä.

Pikavippien suosio jatkoi kasvuaan ja vuosina 2010-2013 pikavippien määrä kasvoi huimasti. Pikavippien ongelmat, kuten korkeat korkokulut ja velkaantuminen, herättivät kuitenkin huolta ja pikavippilainsäädäntöä alettiin tiukentaa. Vuonna 2013 pikavippiyritykset joutuivat rajoittamaan korkokuluja ja pikavippien mainontaa. Vuonna 2019 uusi laki astui voimaan, jonka mukaan pikavippien todellinen vuosikorko sai olla enintään 20 prosenttia.

Nykyään pikavippien määrä on vähentynyt huomattavasti verrattuna aiempiin vuosiin. Pikavippien tarjoajat ovat myös laajentaneet tarjontaansa tarjoamalla esimerkiksi joustoluottoja, joiden korkokulut ovat edullisemmat kuin perinteisten pikavippien.

Lainan tärkeimmät tunnusluvut

Lainan tärkeimmät tunnusluvut ovat lainan määrä, korko, takaisinmaksuaika, takaisinmaksuerien määrä ja lainan kokonaiskustannukset. Lainan määrä tarkoittaa sitä summaa, jota haetaan lainaksi. Korko on rahamäärä, joka maksetaan lainanantajalle lainan käytöstä. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva, ja se vaikuttaa suoraan lainan kokonaiskustannuksiin.

Takaisinmaksuaika on aika, jonka kuluessa laina tulee maksaa takaisin. Takaisinmaksuaika voi vaihdella muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Takaisinmaksuerien määrä tarkoittaa sitä, kuinka monta erää laina maksetaan takaisin. Yleensä takaisinmaksueriä on kuukausittain, mutta myös viikoittaisia tai vuosittaisia takaisinmaksueriä voi olla.

Lainan kokonaiskustannukset sisältävät kaikki lainasta aiheutuvat kulut, kuten korkokulut, avausmaksut ja muut mahdolliset kulut. Lainan kokonaiskustannukset voivat vaihdella suuresti eri lainojen välillä ja niiden avulla voi vertailla eri lainojen kustannuksia keskenään.

Tunnusluvut ovat tärkeitä, sillä niiden perusteella lainanhakija voi arvioida, onko laina sopiva omaan tilanteeseen ja millaiset kokonaiskustannukset siitä aiheutuvat. Lainanhakijan kannattaa vertailla eri lainojen tunnuslukuja keskenään ja valita laina, joka sopii omaan taloudelliseen tilanteeseen parhaiten.

Norjalainen häirikkö Suomen pankkimarkkinoilla

Bank Norwegian on norjalainen pankki, joka toimii erityisesti kulutusluottojen, säästötilien ja luottokorttien tarjoajana. Bank Norwegianin tavoitteena on tarjota asiakkailleen helppoa ja nopeaa palvelua, ja pankki on erityisen tunnettu digitaalisista palveluistaan.

Bank Norwegian perustettiin vuonna 2007, ja se on kasvanut nopeasti yhdeksi Norjan suurimmista pankeista. Pankki toimii Norjan lisäksi myös Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Saksassa ja Itävallassa. Bank Norwegianin tavoitteena on tarjota asiakkailleen edullisia lainoja ja säästötilejä, ja pankki onkin erittäin suosittu kulutusluottojen tarjoajana.


Testaa Nopeus: Mittaa internetin, laitteiden ja suorituskyvyn nopeus

Nopeuden testaaminen on olennainen osa nykyaikaista digitaalista elämää. Tällä hetkellä voit testata monia eri asioita, kuten internetin nopeutta, laitteidesi suorituskykyä ja jopa reaktionopeuttasi. Nopeustestit auttavat sinua varmistamaan, että saat kaiken irti digitaalisista kokemuksistasi, olipa kyse sitten sujuvasta suoratoistosta, nopeasta pelaamisesta tai tehokkaasta työskentelystä. Testaa nopeus linkin takaa. Nopeustesti antaa tuloksen internetin yhteyden nopeudesta testin jälkeen. Lue myös Google Pay Nordea ohjeeseen.

2 thoughts on “Pikavippien historia Suomessa”

Leave a Reply