Digieuro: mutta kuka siitä hyötyy?

Euroopan keskuspankki (EKP) kaavailee mahdollisuutta laskea liikkeelle digieuro, joka toimisi käteistä täydentävänä digitaalisena maksuvälineenä. Viimeisin päätös valmistelun jatkamisesta tehtiin tämän vuoden lokakuussa. Finanssiala ry:n (FA) mukaan digitaalinen euro ei toisi lisäarvoa jo nykyisin hyvin toimivaan ja tehokkaaseen rahajärjestelmään. Sen sijaan digieuron käyttöönottoon liittyy huomattavia riskejä, jotka tulisi ottaa huomioon lainsäädännössä. Euroopan komissio on tehnyt digieurosta lainsäädäntöehdotuksen, joka on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa.

Euroopan keskuspankki (EKP) päätti heinäkuussa 2021 aloittaa tutkimuksen mahdollisuudesta ottaa käyttöön digitaalinen euro osana rahoitusteknologian kehittämistä. Digieuron käyttöönotto ei ole vielä varmaa, mutta Euroopassa luodaan parhaillaan puitteita, jotta tulevaisuudessa tämä olisi mahdollista. Euroopan komissio on tehnyt digitaalisen euron käyttöönotosta lainsäädäntöehdotuksen, joka on parhaillaan lausuntokierroksella jäsenmaissa. EKP:n arvion mukaan digitaalinen euro voitaisiin laskea liikkeelle aikaisintaan vuoden 2026 loppupuolella.

FA:ssa ihmetellään innostusta ja tarmoa digieuron ympärillä, vaikka sen hyödyt näyttävät jäävän pieniksi. Tällä hetkellä jopa 94 prosenttia suomalaisista maksaa päivittäistavaraostoksensa sähköisesti. Tämä selviää FA:n Maksutavat-tutkimuksesta.

”Digieuro ei tuo juuri mitään uutta sen loppukäyttäjille eli kuluttajille. Pankkien luoma talletusrahaan perustuva rahajärjestelmä toimii jo nyt tehokkaasti ja tarjoaa asiakkaille monipuolisia, toimivia ja teknisesti kehittyneitä palveluita. Miksi tähän päälle luotaisiin monimutkainen ja kallis järjestelmä, josta ei lopulta ole juurikaan hyötyä käyttäjille?”, ihmettelee FA:n johtava asiantuntija Peter Jansson.

Minimaaliset hyödyt ja suuret riskit

Hyödyllisyyden sijaan digieuroon liittyy selkeitä riskejä. Digieuron kehittämisessä on perustavanlaatuisia avoinna olevia kysymyksiä, joilla on laajamittaista vaikutusta muun muassa pankkien liiketoimintamalleihin, rahoitusrakenteeseen, maksujärjestelmiin sekä rahoituksenvälitykseen. Jos esimerkiksi digitaalisen euron talletusrajaa ei määritellä, tai se määritetään liian korkealle tasolle, voi sillä olla pankkien rahoitusvakautta heikentävä vaikutus. On myös ongelmallista, jos luottolaitokset velvoitetaan digieuron jakeluun ilman tarkempaa tietoa jakelusta aiheutuneiden kustannusten määrästä tai niiden kompensaatiosta.

”Ennen kuin tehdään lopullisia päätöksiä digieuron tulevaisuudesta, tulisi vakavasti laskea yhteen hankkeet plussat ja miinukset. Pahimmillaan digieuro saattaa horjuttaa rahoitusmarkkinoiden vakautta ja vääristää markkinoiden toimivuutta. Siksi on tärkeää, että avoinna oleviin kysymyksiin saadaan selvyys mahdollisimman pian ja esityksen pahimmat karikot kierretään. Tätä painotamme myös lausunnossamme talousvaliokunnalle”, Jansson sanoo.

FA:n Pyöreän pöydän webinaari: Mihin tarvitaan digieuroa?

FA järjestää digieuroa käsittelevän webinaarin tiistaina 12.12. Seuraa keskustelua suorana tai katso tallenne jälkikäteen!

Lähde/Tiedote: Finanssiala

rahapolitiikka

Muuta mielenkiintoista luettavaa

Suomen Presidentinvaalit 2024

Suomen presidentinvaalit 2024 ovat vaalit, joissa valitaan maan valtionpäämies. Vaalit järjestetään joka kuudes vuosi, ja niihin osallistuvat ehdokkaat keräävät kannatusta äänestäjiltä. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, nimittää hallituksen, ja hänen roolinsa on enimmäkseen edustuksellinen. Vaalit käydään suoralla kansanäänestyksellä, ja voittaja tarvitsee yli puolet äänistä tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kaksi suosituinta ehdokasta kilpailevat keskenään. Tutustu Suomen presidentinvaalit 2024 aiheeseen.

Mobiilimaksaminen yleistyy kaupassa – Maksa ostokset käteväsi puhelimella

Miten maksaa puhelimella kaupassa? Puhelimella maksaminen tarjoaa poikkeuksellista nopeutta ja helppoutta kaupassa asioimiseen. Älypuhelimessa olevat maksusovellukset mahdollistavat sujuvan maksuprosessin ilman käteisen tai kortin käyttöä. Suosituimmat maksusovellukset ovat mm. MobilePay ja Google Pay maksaminen.

Shein Vaatteet Täydellinen valinta muodista nauttivalle suoraan shein verkkokaupasta

Shein vaatteet ovat osoittautuneet monipuolisiksi ja tyylikkäiksi vaihtoehdoiksi kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Valitse Shein verkkokauppa, jos haluat seurata viimeisimpiä muotitrendejä, nauttia laadukkaista vaatteista, ja samalla tehdä ekologisia valintoja. Hanki omasi ja astu muodin maailmaan Sheinin kanssa!

Leave a Reply