Pikavippien korkeat korot – Syyt ja riskit sekä miten suojautua

Pikavipit ovat nousseet suosituksi vaihtoehdoksi, kun äkillinen rahantarve yllättää. Niiden helpon saatavuuden ja nopean käsittelyn kääntöpuolena ovat kuitenkin usein huomattavan korkeat korot. Miksi näin on, ja mitä kuluttajan tulisi tietää ennen pikavipin ottamista?

Miksi pikavipit ovat kalliita?

 1. Korkea luottoriski: Pikavippejä myönnetään usein ilman vakuuksia ja tarkkoja luottotietojen tarkistuksia. Tämä tarkoittaa, että lainanantajalle koituu suurempi riski lainan takaisinmaksun epäonnistumisesta. Korkeilla koroilla yritys kompensoi tätä riskiä.
 2. Pienet lainasummat ja lyhyet maksuajat: Pikavipit ovat tyypillisesti pieniä lainoja, joiden takaisinmaksuaika on lyhyt. Lainanantaja pyrkii saamaan tuottoa lainasta lyhyessä ajassa, mikä nostaa korkoa.
 3. Toiminta- ja hallintokulut: Vaikka pikavippien hakeminen on nopeaa ja helppoa, niiden myöntämiseen liittyy silti kuluja, kuten markkinointi, asiakaspalvelu ja luottojen hallinnointi. Nämä kulut katetaan korkotuotoilla.

Mitä riskejä pikavippeihin liittyy?

 • Velkakierre: Korkeat korot voivat johtaa siihen, että lainan takaisinmaksu vaikeutuu, ja joudutaan ottamaan uusi pikavippi vanhan maksamiseksi. Tämä voi johtaa velkakierteeseen.
 • Piilokulut: Pikavippien korkojen lisäksi on usein muitakin kuluja, kuten avausmaksuja, tilinhoitomaksuja ja maksumuistutusmaksuja. Nämä voivat nostaa lainan kokonaiskustannuksia merkittävästi.

Vinkkejä pikavippien kanssa

 • Vertaile eri vaihtoehtoja: Ennen pikavipin ottamista vertaile eri lainantarjoajien korkoja ja kuluja.
 • Lue sopimusehdot huolellisesti: Varmista, että ymmärrät kaikki sopimukseen liittyvät ehdot ja kulut.
 • Lainaa vain sen verran kuin tarvitset: Älä ota suurempaa lainaa kuin on välttämätöntä.
 • Tee selkeä takaisinmaksusuunnitelma: Varmista, että pystyt maksamaan lainan takaisin sovitussa ajassa.

Vaihtoehtoja pikavipeille

 • Joustoluotto: Joustoluotto on luottotili, josta voi nostaa rahaa tarpeen mukaan. Korko maksetaan vain nostetusta summasta.
 • Kulutusluotto: Kulutusluotto on suurempi laina, jonka korko on yleensä matalampi kuin pikavipissä.
 • Lainaa ystävältä tai sukulaiselta: Jos mahdollista, harkitse lainan pyytämistä lähipiiriltä.

Muista!

Pikavipit voivat olla hyödyllisiä äkillisissä rahantarpeissa, mutta niiden käyttöön liittyy riskejä. Ole tietoinen koroista ja kuluista, lainaa vastuullisesti ja harkitse myös muita vaihtoehtoja.

Leave a Reply